Über Propylaeum-Dok | Viewer | Kontakt | Impressum |
  1. HOME
  2. Suche
  3. Volltextsuche
  4. Browsen
  5. Neuzugänge rss
  6. Publizieren
  7. Englisch

Introduction: Social dimensions of food

Stockhammer, Philipp W. ; Athanassov, Bogdan ; Ivanova, Maria

In: Ivanova, Maria ; Athanassov, Bogdan ; Petrova, Vanya ; Takor, Desislava ; Stockhammer, Philipp W. (Hrsgg.): Social dimensions of food in the prehistoric Balkans. Oxford, Philadelphia 2018, VII-XVII

[thumbnail of Stockhammer_et_al_Introduction_2018.pdf]
Vorschau
PDF, Englisch
Download (298kB) | Lizenz: Creative Commons LizenzvertragIntroduction: Social dimensions of food von Stockhammer, Philipp W. ; Athanassov, Bogdan ; Ivanova, Maria steht unter einer Creative Commons Namensnennung-Nicht kommerziell-Weitergabe unter gleichen Bedingungen 4.0
Bitte beziehen Sie sich beim Zitieren dieses Dokumentes nicht auf die URL in der Adresszeile des Browsers, sondern verwenden Sie unbedingt eine der folgenden Adressen:

Abstract

Ever since the definition of the Neolithic Revolution by Vere Gordon Childe, archaeologists have been aware of the crucial importance of food for the understanding of prehistoric developments. Numerous studies have classified and described cooking ware, hearths and ovens, have studied food residues and more recently also stable isotopes in skeletal material. However, we have not yet succeeded in integrating traditional, functional perspectives on nutrition and semiotic approaches (e.g. dietary practices as an identity marker) with current research in the fields of Food Studies and Material Culture Studies. This introduction sets out the frame for the subsequent discussions in this volume and summarizes the articles in which leading specialists in archaeobotany, economic zooarchaeology and palaeoanthropology discuss practices of food production and consumption in their social dimensions from the Mesolithic to the Early Iron Age in the Balkans.

Dokumententyp: Buchbeitrag
Ausgabe: Zweitveröffentlichung
Erstellungsdatum: 25 Feb. 2019 11:31
Institute/Einrichtungen: Forschungsprojekt / Arbeitsgemeinschaft > Einzelpersonen
DDC-Sachgruppe: Alte Geschichte, Vor- und Frühgeschichte, Archäologie
Fächer: Vor- und Frühgeschichte
Normierte Schlagwörter: Balkan, Vor- und Frühgeschichte, Ernährung
Thema: Alte Geschichte, Vor- und Frühgeschichte, Archäologie